Областният управител инж. Димитър Кръстанов почете празника на 101-ви Алпийски батальон

30 Април 2014, 1164 прочита

Областният управител инж. Димитър Кръстанов почете лично празника на 101-ви Алпийски батальон-град Смолян, посветен на 6 май – Деня на храбростта и Българската армия. Традиционно празника бе отбелязан с водосвет, освещаване на бойното знаме и празнично събрание-концерт. С тържествено приветствие инж. Кръстанов се обърна към ръководството на батальона, към офицерите, сержантите, войниците и военните служители, като им пожела здраве и лично удовлетворение, „за да се множат успехите на Отечеството”. „Ние днес отбелязваме Деня на храбростта, но преди всичко нека се поклоним пред паметта на тези, които са оставили костите си и които са проляли кръвта си на бойните полета, за да защитят името, независимостта и териториалната цялост на България през всичките 1300 години от нейното съществуване” изтъкна инж. Кръстанов. Той подчерта, че е нужно с уважение и признателност да се отбележи и цялостния воински труд на всички онези, които днес съхраняват, развиват бойните традиции в съвременни условия, които не жалят труд и сили, за да пазят интересите и сигурността ня Родината.
Тържественото слово бе изнесено от командира на батальона подп. Димитър Кацаров, в което той акцентира върху историческото начало на празника и начините за неговото отбелязване през годините. „Празникът е здраво свързан с традициите на българския народ и е повод да си спомним за хилядите отдали живота си за свободата на Отечеството” заяви подп. Кацаров. Той изтъкна, че в днешно време 101- ви Алпийски батальон изпълнява успешно своите три основни мисии и създава както сигурност в региона, така и увереност за местната власт, че при нужда може да се разчита на тяхната подкрепа.
За постигнати високи резултати и в чест на празника бяха прочетени заповеди за награждаване и повишаване във военно звание на 26 военнослужещи от Смолянския батальон.