Областният управител се поклони пред подвига на загиналите във войните по случай годишнината от победата над хитлерофашизма

09 Май 2014, 1132 прочита

С поднасяне на венец и дълбок поклон пред паметника на достойно загиналите във войните в смолянския квартал Райково, областният управител инж. Димитър Кръстанов се включи в тържественото отбелязване на 69-тата годишнина от победата над хитлерофашизма и Деня на Европа. Той положи цветя пред паметниците на Мария Иванова /Наталия/, Братан Шукеров и Кирил Маджаров и сведе глава в знак на почит пред подвига и храбрата им саможертва. Областният управител заяви, че за да сме силни като народ, за да живеем достойно, не трябва да забравяме своите корени.
С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на загиналите по бойните полета. От името на ветераните от войната слово произнасе о.з. полк. Ангел Свирков, който припомни, че участвалите във войната от Смолянска община са 1 125 души, от които 95 никога вече не се завръщат по своите домове. Той се обърна към всички млади хора с думите: „Вие сте нашето бъдеще! Учете се от историята и знайте, че тя не е хладнокръвна хроника на минали събития, нито панихида на миналото, а е камбана за будене на днешната съвест”. Честването продължи с химна на Република България, след което ветераните от войните бяха лично почетени от официалните лица на церемонията. Присъстващите бяха поздравени от певческия състав към пенсионерски клуб „Орфей”.
Пред паметната плоча на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ венци и цветя за признателност положиха кметът на община Смолян, общински съветници, ветерани от войните, общественици, деца, ученици и др.