Със заповед на областния управител междуведомствена комисия започна проверки за опасни дървета по републиканската пътна мрежа

10 Май 2014, 1144 прочита

На основание чл. 64, ал. 1, т. 6 от Закона за защита при бедствия и във връзка със зачестилите инциденти с нанесени материални щети от паднали дървета по републиканската пътна мрежа /РПМ/ на територията на област Смолян, областният управител инж. Димитър Кръстанов разпореди да се извърши проверка на РПМ с цел превантивно премахване на дърветата, създаващи опасност за функционирането на инфраструктурни обекти, както и за предотвратяване на опасности, застрашаващи живота и здравето на хората. За целта със заповед на областния управител се състави Междуведомствена комисия, в която се включват представители на Областна администрация- Смолян, ОУ „ПБЗН”, сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР, ОПУ- Смолян, РДГ- Смолян, ОД „Земеделие”- Смолян и РИОСВ- Смолян.
Областният управител проведе работна среща с всички участници в комисията, които представиха своите становища. Беше обсъдено техническото изпълнение на процеса по отстраняване на опасните дървета. Бе очертана и инормативната уредба, въз основа на която ще се осъществяват дейностите.
За периода от месец май до края на месец юни 2014 г. ще бъдат проверени точния брой и местонахождение на дърветата, представляващи опасност. Приоритетно комисията инспектира пътния участък ІІ-86 Чепеларе-Рожен-Соколовци, където се осъществява рехабилитация на пътя.