Кандидатурата „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция” бе номинирана за участие в националния етап по попълване на НС „Живи човешки съкровища”

20 Май 2014, 1125 прочита

На 19.05.2014 г. /понеделник/ в Областна администрация- Смолян се проведе заседание на Комисията за провеждане на първична селекция в област Смолян (регионален етап) на кандидатурите по Националната система „Живи човешки съкровища - България”. Комисията, утвърдена със заповед на Областния управител, се председателства от доц. д-р Николай Вуков - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките /ИЕФЕМ – БАН/. В състава й се включиха Ваня Йорданова-Данчева - уредник, завеждащ отдел „Етнография“ в РИМ „Стою Шишков“ и Руска Главчева – местен краевед и фолклорист. До участие в селекцията бяха допуснати следните кандидатури:
1. Обред за новородено бебе „Молитви“ - НЧ „Искра 1957“ - с. Виево, общ. Смолян.
2. Абаджийството в с. Арда – история и традиция - НЧ „Извор 1920“ - с. Арда, общ. Смолян.
3. Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция - РИМ „Стою Шишков“ и НЧ „Христо Ботев – 1871“ - гр. Смолян.
След разглеждане и обсъждане на регионалните предложения Комисията взе решение в националния етап по попълване на НС „Живи човешки съкровища – България” от името на област Смолян участие да вземе съвместната кандидатура на РИМ „Стою Шишков“ и НЧ „Христо Ботев – 1871“ – „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция”.
Официалната церемония по обявяване на регионалните и национални живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни.