Здравният министър д-р Таня Андреева официално откри в Смолян първия в страната Кабинет за майчино и детско здравеопазване

22 Май 2014, 1265 прочита

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева откри днес в Смолян Медико-социален кабинет за майчино и детско здравеопазване, обновено Родилно отделение и високотехнологичен Ядрено магнитен резонанс, които се намират в МБАЛ „Братан Шукеров”. На официалната церемония присъстваха народните представители Дора Янкова и д-р Даниела Дариткова, областният управител инж. Димитър Кръстанов, директорите на РЗИ и РЗОК, общински съветници и други.
Заедно с директора на МБАЛ- Смолян д-р Нина Шехова, здравният министър преряза лентата на първия кабинет за майчино и детско здраве в страната. Медико-социалните кабинети са нови структури в системата на здравеопазването, чрез които ще се реализира политиката на министерството за репродуктивно здраве, заяви директорът на смолянската болница. Те ще се грижат майчинството на жените да протича безопасно. Ще подпомагат двойките при семейното планиране и в борбата им със стерилитета. Здравните услуги ще се предоставят от квалифицирани медицински специалисти. Идеята е кабинетите постепенно да прераснат в Центрове за майчино и детско здраве, които да функционират като част от системата на здравеопазването.
Министър Андреева изтъкна, че броят на хората с репродуктивни проблеми е изключително висок и въвеждането на такава услуга се явява отговор на съществуващата обществена потребност. „Ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да може да улесним тези двойки по отношение на профилактиката и превенцията за опазване на тяхното здраве. Всичко това ще прерасне и в наблюдение на децата родени след това, както и на тези, които са родени с проблеми” каза още здравния министър. В тази връзка тя добави, че се наблюдава увеличение и на броя на недоносените деца.
Новият Медико-социален кабинет се намира на първия етаж в МБАЛ-Смолян. Също там се намира и откритият днес от здравния министър високотехнологичен Ядрено магнитен резонанс /ЯМР/. Той е реализиран по проект на ОП „Регионално развитие” и е на стойност 1,6 млн. лв. На този етап чрез ЯМР се правят изследвания на нервната система, главата и на гръбнака, а по-нататък предстои такива да се правят и на корема. Изследванията на нуждаещи се пациенти ще се правят по преценка на лекари-специалисти в съответните области. Те ще се заплащат от Здравната каса. При необходимост високотехнологичното съоръжение ще може да се ползва и срещу заплащане, като цените предстои да бъдат уточнени.
„Реализацията на този проект беше една от добрите инициативи и един добър пример за приемственост и последователна политика” заяви министър Андреева. Тя изрази своята радост, че смолянските лекари вече ще могат да работят със съвременна апаратура, която не само облекчава диагностичния процес, но и спомага за това пациентите да получават модерно европейско здравеопазване. Министър Андреева допълни, че в болницата в Смолян предстоят още много проекти с държавно финансиране и европейски средства. Една част от тях ще бъдат за модернизиране на ЦСМП. Здравният министър каза също, че в Смолян ще бъде открито и отделение по кардио инвазивна кардиология, за да може жителите на областта да бъдат обезпечени и да не се налага да пътуват до други областни болници.
Министър Таня Андреева днес откри и обновеното Родилно отделение, което се намира на ІV етаж в Смолянската болница. Лентата бе прерязана от началникът на отделението д-р Стефан Тодоров, който изрази надежда, че след направения ремонт отделението ще се превърне в едно от най-добрите места за раждане в страната. В него има 28 места за настаняване на родилки и две операционни зали. От началото на годината до днес в болницата в Смолян са се родили 215 бебета.
Визитата на здравния министър в Смолян продължава със срещи със здравните структури и с кметовете на общини в областта.