Областният управител инж. Димитър Кръстанов почете 100-годишния юбилей на Районен съд- Смолян

23 Май 2014, 1244 прочита

На тържествена церемония, под звуците на квартет „Класик” при Държавна опера- Пловдив и в присъствието на редица представители на съдебната власт, Районен съд - Смолян отбеляза 100- годишен юбилей. На честването присъстваха проф. Лазар Груев- председател на ВКС, Георги Чамбов- председател на Апелативен съд- Пловдив, Мария Кузманова – член на ВСС, Димитър Гочев- конституционен съдия и представител на Съюза на юристите в България, областният управител инж. Димитър Кръстанов, кмета на община Смолян Николай Мелемов, бивши председатели на Районен и Окръжен съд в Смолян, представители на съда, прокуратурата и други институции.
В своето приветствие към ръководството и към всички работещи в съдебната институция, Областният управител заяви, че днешният забележителен 100 годишен юбилей е споделен празник за цялата общественост, защото съдът е част от историята на Смолянски регион. Учредяването му отразява прогресивния дух на предците ни за свободно и демократично развитие на страната. Този дух е и в основата на отстояването на българското правораздаване, като гарант за законност и справедливост. „Законността е фундаментът на държавността! Уверен съм, че всички вие твърдо и последователно защитавате с висок професионализъм и почтеност върховенството на закона и правовия ред в региона. Можете да се гордеете с Вашите постижения!” каза още инж. Димитър Кръстанов. Той поднесе своите най-искрени благопожелания за здраве, благополучие и нови успехи!
„Знаем добре, че силна е тази държава, в която е силно правосъдието. Съзнаваме колко значимо събитие за държавността и за обществото ни е създаването на съдебна институция в Смолян преди един цял век” каза във встъплението си председателят на РС- Смолян Петър Маргаритов. Той изрази взаимната почит и преклонение пред създателите на Мировия съд в Пашмакли, чиито усилия и труд през годините са се увенчали с успех. Председаттелят на смолянския РС изтъкна, че целия труд на основоположниците и на днешните магистрати винаги е бил в името на справедливостта. Той подчерта, че днес РС- Смолян отговаря достойно на големите изисквания на обществото и благодари за работата на всички юристи, обвързали живота и практиката си със Смолянския съд.
Тържествената церемония продължи с още поздравления от официалните лица. Проф. Лазар Груев се обърна с думите: „Преди повече от 100 години този прекрасен край възкръсна от пепелта и се върна в Родината. Хвала на онези които тогава са осъзанали, че няма ли съд, няма държава Това ни задължава и днес!” Поздравления за юбилея поднесоха още председателят на Апелативен съд- Пловдив Георги Чамбов, Мария Кузманова от ВСС и конституционният съдия Димитър Гочев. Веднага след това се пристъпи към официалното откриване на паметна плоча, която увековечава вековния юбилей. Тържеството продължи в зала 1 на Окръжен съд, където бе излъчен видеофилм, проследяващ историята на Смолянския съд. Празненството бе съпроводено и с изложба, очертаваща със снимков материал и автентични документи зараждането и утвърждаването на правната система и практика в Смолян.