Грамота за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в обществената дейност получи областният управител инж. Димитър Кръстанов

29 Май 2014, 1185 прочита

Областният управител инж. Димитър Кръстанов днес уважи празника Вознесение Господне в смолянското село Стойките и се поклони пред паметта на загиналите герои в Освободителните войни. Гости на днешното тържество в местността „Спасовден” бяха Момчил Николов- секретар на община Смолян и генерал Румен Миланов. На празника присъстваха и гости от посолството на Русия в Република България полковник Владислав Савинков- заместник военен аташе и подполковник Андрей Бугаев- помощник военен аташе.
Всяка година на днешния ден в местността над село Стойките, където се намира и 12-метров кръст, дарение от жителите на селото, се чества празника Възнесение Господне и професионалния празник на шофьорите. Днес той бе отбелязан със света литургия и панихида в памет на загиналите, почетен караул и вдигане на българското знаме. Тържествено слово изнесе Живка Измирлиева, след което с едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на падналите за Свобода. Паметникът над с. Стойките е построен през 1934 г., а през тази той е обновен с помощта на Фондация „Българска памет”, ГПК „Борика” и населението на селото. По случай празника бе поднесен поздравителен адрес от името на генерал-лейтенант Атанас Самандов- командващ на Съвместно командване на силите към МО до председателя на Дружество на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Момчил юнак”- Смолян о.з. майор Христо Стойков. Множество венци и цветя окичиха монумента в знак на почит и преклонение. За да не се забравят героите и за да бъде вечен подвига им, със съвместното съдействие на Областния управител и други институции, в близост до паметника, на специално изграден постамент е разположено 57 милиметрово планинско оръдие. В знак на признателност за личната ангажираност и дейността на областния управител, о.з. майор Христо Стойков връчи на инж. Димитър Кръстанов почетна грамота за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в обществената дейност. С грамоти бяха удостоени още собствениците и председателя на УС на Фондация „Българска памет”, както и самия о.з. майор Стойков. Празника завърши с курбан за здраве и музикална програма на ансамбъл „Борика.
По-късно днес Областният управител стана съпричастен и към празника Вознесение Господне в параклиса „Св. Спас” Райково, в местността „Варадил”. Там инж. Кръстанов поздрави лично всички празнуващи шофьори, като им пожела здраве и безпроблемно пътуване.