Зам.-областният управител Красимир Нейчев се завърна от Австрия

05 Декември 2007, 2228 прочита

Сериозни намерения за бъдещи инвестиции изрази председателят на УС на EVN за България Щефан Шишковиц пред делегацията от български областни управители от Югоизточна България, която посети Долна Австрия миналата седмица. По време на престоя бе оповестено, че точната сума, която австрийското дружество планира да инвестра, е 400 млн. лв за подобряване качеството на услугите на територията на Югоизточна България в периода 2008-2010 г.
Пред зам.-областния управител Красимир Нейчев, който участва в работното посещение, Шишковиц обеща да посети Смолян в началото на идната година, за да се запознае със съществуващи проблеми, които засягат работата на дружеството на територията на областта, за да се намери тяхното решение.
За подобряване на работата в планинските райони е станало дума и при разговори с д-р Петер Лайр, член на УС на EVN, отговаря за Югоизточна Европа.
Областните управители и зам.-кметът на община Смолян Михаил Генчев бяха по покана на тамошния губернатор на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол. Той изрази готовност специалистите на областната администрация в Санкт Пьолтен да споделят своя опит в работата с европейските програми и структурните фондове. Нещо повече - той наши специалисти да заминат на обучение при тях, а на следващ етап да започнат и подготовката на общи проекти в сферата на енергетиката и околната среда.
Делегацията посети дирекцията на EVN в гр. Мария Енцерсдорф, ТЕЦ – Тайс, ТЕЦ в гр. Дюрнрор, както и съоръжението за изгаряне на отпадъци /то може да поеме и обработи боклук, колкото на три големи наши града, като София, Пловдив и Пазарджик/.
“Видяхме как е изградена мрежата за оповестяване на авария и как клиентът стига най-бързо до центровете на EVN, този модел може да заработи и у нас”, сподели впечатленията си зам.-областният управител Красимир Нейчев.
Показвайки модерни технологии, качествено управление, опит и готовност за партньорство, домакините от Долна Австрия обещаха помощ в работата с европейските фондове, готовност за нови инвестиции, най-вече в изграждането на ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, съоръжения за третиране на битови отпадъци, използването на биомаса и др.
Невелина Караасенова
Ст. експерт “Връзки с обществеността”
04.12.2007г.