ХІІ Международно гайдарско надсвирване в с. Гела

25 Юли 2014, 1229 прочита

Каним Ви на ХІІ гайдарско надсвирване, което ще се проведе на 2 август 2014 г. на Илинденските поляни, край смолянското с. Гела, а на 03.08.14 г. ще бъде открит традиционния събор на селото, съобщи Недялка Мачокова, ръководител РЕКИЦ „Читалища”, област Смолян. Тя разясни какъв ще бъде статута на тазгодишното гайдарско надсвирване. В него участие могат да вземат всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина. Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи:
- І група - до 14 години - изпълнение на свободна програма до 5 минути;
- ІІ група - от 15 до 20 години - задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути;
- ІІІ група - над 21 години - изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.
За участие се допускат и камерни гайдарски състави от две до шест гайди. Времетраенето на груповото участие с изпълнение на бавна и бърза мелодия е до 7 минути.
Изпълнителите на джура гайда, които желаят да участват в конкурсната програма трябва да изпълняват мелодии от родопската фолклорна област. Всеки, който свири на гайда може да участва, като се запише предварително или в деня на надсвирването. Жребий ще определи реда на явяване на участниците в конкурсната програма. Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател проф. академик Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив.
За допълнителна информация и записване:
Тел. 0888/ 879 992 - д-р Стефан Герджиков, председател на организационния комитет на надсвирването и тел. 0887/ 646 726 - Радка Миховска, секретар на читалището в с. Гела.